Zwangerschap en inflammatoire reumatische aandoeningen

Een kinderwens en zwanger worden met inflammatoire reumatische aandoeningen

Als u aan een inflammatoire reumatische aandoening lijdt, is het belangrijk om uw zwangerschap te plannen, zodat u een medicijn kunt gebruiken dat samengaat met een zwangerschap, wanneer dit klinisch nodig is. Als een zwangerschap gepland is, kan uw arts u helpen om u zo goed mogelijk voor te bereiden voordat u zwanger wordt.

Vooruit denken Dus zelfs als u niet overweegt om een baby te krijgen, kan deze informatie nog steeds belangrijk voor u zijn.

  • Ongeveer de helft van de zwangerschappen is niet gepland
  • De effectiviteit van anticonceptie hangt af van de methode en het juiste gebruik ervan. Bij sommige anticonceptiemethoden is er tot 28% kans op een ongeplande zwangerschap binnen het eerste jaar bij normaal gebruik
AdviesAdvies

Bespreek uw opties voor gezinsplanning in een vroeg stadium met uw zorgverlener (bijvoorbeeld met uw huisarts, verpleegkundige, reumatoloog, verloskundige en gynaecoloog).

Het hebben van een inflammatoire reumatische aandoening betekent niet dat u niet zwanger kunt worden, maar het kan langer duren dan normaal om zwanger te worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder ziekteactiviteit of medicijnen die u gebruikt.

Het onder controle houden van symptomen vóór de zwangerschap is essentieel om ervoor te zorgen dat u en de baby de best mogelijke gezondheid hebben. Dit kan ook helpen om de kans op pre-eclampsie, een vroege bevalling, een lager geboortegewicht of een miskraam te verkleinen.

Het kan nodig zijn om uw ziekte vóór, tijdens en na de zwangerschap onder controle te houden. Niet alle geneesmiddelen gaan samen met een zwangerschap, dus uw reumatoloog kan uitleggen of uw behandeling moet worden aangepast. Aan de andere kant zijn er behandelingen die passen bij een zwangerschap. Praat met uw zorgverlener over de meest geschikte opties voor u.

Het kan moeilijk zijn om te beslissen wanneer u zwanger wilt worden. Het kan helpen om te wachten tot uw symptomen onder controle zijn. Het vooraf volgen van een gezonde levensstijl kan ook helpen om uw zwangerschap gemakkelijker te maken. Het uitstellen van de zwangerschap kan het echter moeilijker maken om zwanger te worden, het kan langer duren omdat leeftijd een rol kan spelen.

Als u besluit om zwanger te willen worden, moet u doorgaan of beginnen met het nemen van de door uw zorgverlener aanbevolen vitamines en mineralensupplementen. Raadpleeg uw zorgverlener als u medicijnen gebruikt, ook voor de behandeling van inflammatoire reumatische aandoeningen. Uw zorgverlener zal controleren op interacties tussen geneesmiddelen en advies verlenen over het gebruik ervan.

ZwangerschapZwangerschap

Een zwangerschap is opgedeeld in drie stadia, namelijk het eerste, tweede en derde trimester. Elk trimester duurt 3 maanden en de totale zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken.

Zwangerschap veroorzaakt kortdurende veranderingen in uw immuunsysteem. Als gevolg hiervan ervaren sommige vrouwen met reumatoïde artritis (RA), psoriatische artritis (PsA) of axiale spondyloartritis (axSpA) dat hun symptomen verbeteren of verdwijnen tijdens de zwangerschap, vooral in het tweede en derde trimester. Bij sommige vrouwen veranderen de symptomen niet of kunnen ze zelfs verergeren, en daarom heeft 1 op de 2 vrouwen met RA, PsA of axSpA nog steeds behandeling nodig tijdens de zwangerschap.

Het is belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheid van opflakkeringen tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Laat u informeren over geschikte medicatie, breng indien nodig levensstijlaanpassingen aan en bespreek eventuele ondersteuning met uw partner en uw sociaal netwerk.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar die compatibel zijn met zwangerschap en borstvoeding. Niet alle vaccinaties kunnen tijdens de zwangerschap of bij bepaalde behandelingen worden gegeven. Raadpleeg uw zorgverlener over de vaccinaties die je mogelijk nodig hebt.

Na de geboorte

Er is meestal geen reden waarom vrouwen met inflammatoire reumatische aandoeningen geen normale bevalling kunnen hebben. Soms, als u artritis in uw rug of heupen heeft, kan de bevalling moeilijker zijn. In deze situaties kunnen verschillende bevallingsposities worden gebruikt en kan epidurale anesthesie worden overwogen. Ook kan er een keizersnede worden overwogen. Het is raadzaam om al deze opties tijdens de zwangerschap met uw zorgverlener te bespreken om de optimale bevalling te plannen.

Het verzorgen van een pasgeboren baby kan erg veeleisend zijn, vooral als u lijdt aan inflammatoire reumatische aandoeningen. Het kan zwaar zijn om voor uw baby te zorgen wanneer u mogelijk opvlammingen van uw symptomen hebt.

Er is geen consistent symptoompatroon voor vrouwen met inflammatoire reumatische aandoeningen. Zelfs als uw symptomen tijdens de zwangerschap verbeteren, kunnen ze na de bevalling terugkeren. Hoe beter u de ziekte onder controle heeft, hoe makkelijker het in deze uitdagende en bijzondere tijd is.

Vraag uw partner, familie, vrienden en ondersteunende netwerken om hulp terwijl u kunt wennen aan het leven met uw pasgeboren baby. Dit geeft u meer tijd om te rusten als dat nodig is.

Vraag om advies van uw zorgverlener en voor extra ondersteuning van sociale diensten, fysiotherapeuten of ergotherapeuten die u advies kunnen geven over hoe u het vasthouden, aankleden, wassen en voeden van uw baby gemakkelijker kunt maken. Uw zorgverlener kan mogelijk ook informatie geven over specifiek ontworpen producten die u kunnen helpen bij het verzorgen van uw baby.

Praat voor de geboorte met uw zorgverleners om een bevallingsplan te bespreken.

Borstvoeding

BorstvoedingBorstvoeding

Veel vrouwen met RA, PsA of, axSpA kunnen met succes borstvoeding geven. Of u besluit om borstvoeding te geven of niet, hangt af van verschillende factoren, waaronder uw persoonlijke keuze, uw behandeling en uw situatie met betrekking tot uw ziektebeeld.

Borstvoeding is gunstig voor zowel u als voor uw baby, maar niet alle geneesmiddelen kunnen tijdens de borstvoeding worden gebruikt, aangezien sommige in de moedermelk terecht kunnen komen. Het stoppen van de behandeling om borstvoeding te geven, kan de symptomen verergeren en je vermogen om voor uw baby te zorgen beïnvloeden.

Het is erg belangrijk om met uw zorgverlener te praten voordat u beslissingen neemt over uw behandelplan. Zij zullen ervoor zorgen dat uw behandeling te combineren is met borstvoeding.

Door de behandelingsopties van tevoren te bespreken, kunt u de behandeling indien nodig aanpassen en hoeft u niet te kiezen tussen borstvoeding en behandeling.

Erfelijkheid

Mogelijk maakt u zich zorgen over het doorgeven van uw ziekte. De manier waarop uw ziekte wordt geërfd, is complex.

Bijna iedereen (90%) met Axiale Spondyloartritis heeft de factor HLA-B27 in het bloed. Als u deze factor in uw bloed hebt, is de kans groter dat uw kind deze factor ook heeft. Het is niet bekend hoe groot vervolgens de kans is dat uw kind met deze factor Axiale Spondyloartritis krijgt.

Als Reumatoïde artritis of Psoriatische artritis in uw familie veel voorkomt, is de kans dat uw kind ook RA of PsA krijgt iets groter. Het is niet bekend hoeveel groter deze kans is.

Meer te weten komen

Aanpassingen in levensstijl met inflammatoire reumatische aandoeningen

Aanpassingen in levensstijl met inflammatoire reumatische aandoeningen

Door enkele kleine veranderingen in uw levensstijl aan te brengen, kunnen sommige van uw symptomen verbeteren

Meer lezen
Mentaal welzijn met inflammatoire reumatische aandoeningen

Mentaal welzijn met inflammatoire reumatische aandoeningen

Leven met chronische aandoeningen is moeilijk, maar het is belangrijk om te proberen positief te blijven

Meer lezen