Reumatoïde artritis

Wat is reumatoïde artritis?

Doctor examining handDoctor examining hand

Als u tegen de meeste mensen ‘artritis’ zegt, gaan ze ervan uit dat u het hebt over slijtage van de gewrichten, die veel oudere mensen hebben. Dat is artrose. Reumatoïde artritis is anders.

Reumatoïde artritis is een type ziekte die bekend staat als een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem is het natuurlijke zelfverdedigingssysteem van het lichaam en het beschermt ons tegen infecties en ziekten. Bij auto-immuunaandoeningen veroorzaakt het immuunsysteem per ongeluk een aanval tegen de gezonde weefsels van het lichaam, zoals de gewrichten, en ontstaan hier ontstekingen.

Ontstekingen zijn normaal gesproken een belangrijk hulpmiddel voor het immuunsysteem. Het bestrijdt een infectie door bloed en andere vloeistoffen naar het ontstoken gebied te sturen. Bij reumatoïde artritis veroorzaakt het extra vocht juist pijn en stijfheid in een gewricht en het kan blijvende schade aan een gewricht veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van reumatoïde artritis?

De belangrijkste symptomen van reumatoïde artritis zijn gewrichtspijn, zwelling en stijfheid. Reumatoïde artritis kan problemen veroorzaken in elk gewricht in het lichaam, hoewel de kleine gewrichten in de handen en voeten vaak het eerst worden aangetast.

Reumatoïde artritis is een symmetrische artritis, wat betekent dat het gewoonlijk beide zijden van het lichaam op een vergelijkbare manier treft, hoewel dit niet altijd het geval is.

De symptomen van reumatoïde artritis kunnen van persoon tot persoon verschillen en ontwikkelen zich gewoonlijk gedurende meerdere weken. Symptomen kunnen komen en gaan en kunnen in de loop van de tijd zelfs veranderen.

De belangrijkste symptomen op de gewrichten zijn:

Gewrichtspijnen

GewrichtspijnenGewrichtspijnen

De gewrichtspijn geassocieerd met reumatoïde artritis is meestal een pijnlijke, bonzende soort pijn. Het is vaak erger 's ochtends en na perioden van inactiviteit.

Stijfheid

StijfheidStijfheid

Aangetaste gewrichten kunnen vaak stijf aanvoelen. U bent bijvoorbeeld niet in staat om uw vingers volledig te buigen of een vuist te vormen als uw handen zijn aangetast. Net als de pijn is stijfheid vaak erger 's ochtends en na perioden van inactiviteit.

Zwelling, roodheid en warmte

Zwelling, roodheid en warmteZwelling, roodheid en warmte

Door ontsteking in gewrichten, kunnen gewrichten opzwellen en heet worden en worden zo gevoelig voor aanrakingen. Sommige mensen kunnen stevige zwellingen krijgen (reumatoïde knobbeltjes) onder de huid rond aangetaste gewrichten.

Andere symptomen van reumatoïde artritis

Sommige mensen met reumatoïde artritis kunnen andere meer algemene symptomen ervaren, zoals:

 • Vermoeidheid en gebrek aan energie
 • Zweten
 • Een hoge temperatuur (koorts)
 • Een slechte eetlust
 • Gewichtsverlies

Reumatoïde artritis kan ook problemen veroorzaken in andere delen van het lichaam. Droge ogen of pijn op de borst kunnen optreden als uw oog, hart of longen zijn aangetast.

Wat veroorzaakt reumatoïde artritis?

Wat veroorzaakt reumatoïde artritis?Wat veroorzaakt reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis kan volwassenen van elke leeftijd treffen. Meestal begint het tussen de 40 en 60 jaar.

Zoals eerder vermeld, is reumatoïde artritis een auto-immuunziekte, wat betekent dat het wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem gezond lichaamsweefsel aanvalt. Echter, het is nog niet bekend waardoor dit wordt veroorzaakt.

Normaal gesproken werkt uw immuunsysteem door antilichamen aan te maken die virussen en bacteriën aanvallen en zo infecties helpen bestrijden. Reumatoïde artritis zorgt ervoor dat het immuunsysteem per ongeluk antilichamen naar gezond weefsel rond de gewrichten stuurt waardoor het weefsel wordt aangevallen.

Dit zorgt ervoor dat de dunne laag cellen (synoviaal membraan) die u gewrichten bedekt, ontstoken raakt, pijnlijk aanvoelt en dat er stoffen vrijkomen die zorgen voor aantasting van de nabijgelegen:

 • Botten
 • Pezen (verbindingen tussen bot en spier)
 • Kraakbeen (verbinding tussen botten)
 • Ligamenten (verbindingen tussen bot en kraakbeen)

Risicofactoren voor reumatoïde artritis

Er zijn een paar factoren die het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis kunnen verhogen, waaronder:

 • Genetica – er is enig bewijs dat reumatoïde artritis in families kan voorkomen, hoewel wordt aangenomen dat het risico op erfelijkheid laag is, aangezien genen slechts een kleine rol spelen in de aandoening
 • Omgevingsfactoren – dit kunnen allerlei factoren zijn, zoals een virus, infectie, een trauma of een zeer stressvolle gebeurtenis in je leven, zoals een bevalling of een sterfgeval
 • Roken – er zijn aanwijzingen dat roken wordt geassocieerd met reumatoïde artritis. Een combinatie van roken en het hebben van bepaalde genen verhoogt aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis, evenals het hebben van een meer ernstige vorm van reumatoïde artritis
 • Hormonen – reumatoïde artritis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit kan te wijten zijn aan de effecten van een hormoon genaamd oestrogeen
 • Gewicht – als u aan overgewicht lijdt, heb u een aanzienlijk grotere kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis dan wanneer u een gezond gewicht hebt

Lees meer

Axiale Spondyloartritis (axSpA)

Axiale Spondyloartritis (axSpA)

axSpA is een chronisch reumatische aandoening en veroorzaakt ontsteking van de wervelkolom

Meer lezen
Psoriatische Arthritis

Psoriatische Arthritis

Psoriatische Arthritis is een aandoening waarbij artritis en psoriasis samen voorkomen

Meer lezen
Diagnose inflammatoire reumatische aandoeningen

Diagnose inflammatoire reumatische aandoeningen

Uw arts kan verschillende tests uitvoeren om erachter te komen welk type inflammatoire reumatische aandoening u heeft

Meer lezen