Axiale spondylartritis

Axiale spondylartritis

Axiale spondylartritisAxiale spondylartritis

Axiale spondyloartritis (axSpA) is een overkoepelende term voor niet-radiografische axSpA (nr-axSpA) en radiografische axSpA, ook bekend als spondylitis ankylosans (SA). Nr-axSpA en SA zijn nauw verwante reumatische aandoeningen, beide zijn vormen van inflammatoire reumatische aandoeningen.

Bij axSpA raken verschillende delen van de onderste wervelkolom ontstoken, ook de botten in de wervelkolom (wervels), spinale gewrichten (sacro-iliacale gewrichten) en andere delen van het lichaam. Dit kan in de loop van de tijd de wervelkolom beschadigen en leiden tot de groei van nieuw bot, waardoor in sommige gevallen delen van de wervelkolom samenkomen (fuseren) en hun flexibiliteit verliezen. Dit staat bekend als ankylose.

Bij mensen met SA zijn veranderingen in de sacro-iliacale gewrichten of wervelkolom te zien op röntgenscans. Voor mensen met nr-axSpA zijn deze veranderingen echter niet zichtbaar op röntgenfoto's, maar ontsteking kan wel zichtbaar zijn op MRI (magnetische resonantie beeldvorming).

AxSpA-symptomen

AxSpA-symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen en ontwikkelen zich gewoonlijk over enkele maanden of jaren. AxSpA kan zich op elk moment ontwikkelen, maar begint meestal bij tieners en jongvolwassenen. De symptomen kunnen komen en gaan en kunnen in de loop van de tijd zelfs veranderen.

Bijna alle gevallen van axiale spondyloartritis worden gekenmerkt door acute, pijnlijke episodes (opflakkeringen), die worden gevolgd door perioden waarin de symptomen verbeteren (remissie).De belangrijkste symptomen van axiale spondyloartritis zijn:

Rugpijn en stijfheid in de onderrug

Rugpijn en stijfheid in de onderrugRugpijn en stijfheid in de onderrug

Rugpijn en stijfheid (ontstekingsrugpijn) zijn meestal de belangrijkste symptomen van axiale spondyloartritis. De pijn en stijfheid, die 's ochtends en' s nachts meestal erger zijn, zullen normaal gesproken verbeteren met lichaamsbeweging en worden niet verlicht door rust.

Andere gewrichtspijn

Andere gewrichtspijnAndere gewrichtspijn

AxSpA kan ontstekingen veroorzaken in andere gewrichten, de meest voorkomende zijn de heupen, knieën, enkels en schouders. Aangetaste gewrichten kunnen pijnlijk, stijf en gezwollen worden.

Uveitis

UveitisUveitis

Tekenen van uveitis zijn pijnlijke, waterige of rode ogen, wazig zien en gevoeligheid voor fel licht.

Enthesitis

EnthesitisEnthesitis

Een pijnlijke ontsteking op plaatsen waar botten zich hechten aan ligamenten of pezen. Veel voorkomende plaatsen zijn de bovenkant van het scheenbeen, achter of onder de hiel en waar de ribben bij het borstbeen komen. Als uw ribben zijn aangetast, kunt u pijn op de borst krijgen en het moeilijk vinden om diep te ademen.

Andere axSpA-symptomen

Sommige mensen met axiale spondyloartritis kunnen een aantal, meer algemene symptomen ervaren zoals:

  • Zich beter voelen na inspanning en slechter na rust
  • Vermoeidheid en gebrek aan energie
  • Hoge temperatuur (koorts)
  • Zweten
  • Depressie
  • Psoriasis (schilferende plekken van ontstoken huid)
  • Gewichtsverlies, vooral in de vroege stadia
  • Darmontsteking (die kan worden geassocieerd met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa)
  • Dactylitis (gezwollen vingers en tenen)

Wat veroorzaakt axSpA?

Wat veroorzaakt axSpA?Wat veroorzaakt axSpA?

Het is nog niet bekend wat axSpA veroorzaakt, maar er lijkt een verband te bestaan met een bepaald gen dat bekend staat als menselijk leukocyten antigeen B27 (HLA-B27).

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 9 op de 10 mensen met axSpA het HLA-B27-gen dragen. Het hebben van het gen betekent echter niet noodzakelijk dat u axSpA ontwikkelt, men denkt dat het gen u wel kwetsbaarder maakt voor het ontwikkelen van de aandoening.

AxSpA kan worden geactiveerd door een of meer omgevingsfactoren, hoewel het niet bekend is welke deze zijn. Omgevingsfactoren kunnen veel dingen zijn, zoals een virus, infectie, een of ander trauma of een zeer stressvolle gebeurtenis in je leven, zoals een bevalling of een sterfgeval.

Is axiale spondyloartritis erfelijk?

Axiale spondyloartritis kan in families voorkomen en het HLA-B27-gen kan worden doorgegeven (geërfd). Als u een naast familielid hebt met axiale spondyloartritis, zoals een ouder of broer of zus, hebt u drie keer meer kans om de aandoening te ontwikkelen dan iemand die geen familielid heeft met de aandoening.

Lees meer

Psoriatische Arthritis

Psoriatische Arthritis

Psoriatische Arthritis is een aandoening waarbij artritis en psoriasis samen voorkomen

Meer lezen
Reumatoïde Artritis

Reumatoïde Artritis

Reumatoïde artritis is een aandoening veroorzaakt door ontsteking van de gewrichten

Meer lezen
Diagnose en behandeling van inflammatoire reumatische aandoeningen

Diagnose inflammatoire reumatische aandoeningen

Uw arts kan verschillende tests uitvoeren om erachter te komen welk type inflammatoire reumatische aandoening u heeft

Meer lezen