Biologische behandelingen voor inflammatoire reumatische aandoeningen

Wat is een biologische behandeling?

Een biologisch geneesmiddel, of een biological, is een soort behandeling voor bepaalde langdurige medische aandoeningen zoals axiale spondyloartritis, psoriatische artritis en reumatoïde artritis.

biologic treatment biologic treatment

In tegenstelling tot traditionele medicijnen zoals ibuprofen, paracetamol, methotrexaat of sulfasalazine worden biologische medicijnen gemaakt van levende organismen. Het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, kan van vele bronnen komen, waaronder mensen, dieren en micro-organismen zoals bacteriën of gisten.

De meeste biologische geneesmiddelen zijn ontworpen om specifieke delen van het immuunsysteem te blokkeren en kunnen worden beschouwd als ‘gerichte therapieën’. Omdat deze therapieën uit eiwitten bestaan, werken ze niet als tabletten en moeten ze als infuus of injectie worden gegeven.

Biologische therapieën worden alleen gegeven aan mensen die al andere behandelingen hebben geprobeerd, die passen bij hun ziektebeeld, en er niet goed op hebben gereageerd. Biologische therapieën worden vaak naast andere medicijnen zoals methotrexaat gegeven.

Hoe biologische behandelingen kunnen helpen

Het belangrijkste doel van biologische behandelingen is het verbeteren van de kwaliteit van leven. Biologische medicijnen kunnen helpen om overmatige ontsteking, pijn en stijfheid te verminderen. Hopelijk betekent dit dat je 's ochtends sneller kan bewegen, je dagelijkse bezigheden gemakkelijker kunt uitvoeren, meer kunt bewegen en beter kunt slapen.

Biologische medicijnen kunnen de schade die al aan je gewrichten is opgetreden, niet ongedaan maken, maar onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen met langdurige aandoeningen nog steeds aanzienlijke verbeteringen in hun symptomen kunnen ervaren.

Side effects Side effects

Voor de meeste mensen kunnen eventuele bijwerkingen door hun arts worden behandeld, zodat ze niet hoeven te stoppen met het innemen van hun biologicals. Het kan voorkomen dat sommige mensen moeten stoppen met hun biologische medicatie vanwege bijwerkingen. De reumatoloog of huisarts kan deze mogelijke bijwerkingen uitleggen.

Mensen die geen verbetering van de symptomen zien (het kan 3 tot 6 maanden duren om zeker te zijn) of die ernstige bijwerkingen krijgen, wordt meestal aangeraden om met hun biologische medicatie te stoppen. Als het veilig en geschikt is om dit te doen, kan uw reumatoloog voorstellen om een ander biologisch geneesmiddel te proberen. Niet elke biological werkt op dezelfde manier. Dus als het ene niet werkt, kan het wellicht wel werken met een ander medicijn.

Biologicals die worden gebruikt om een inflammatoire reumatische aandoening te behandelen

Er zijn vier soorten biologische therapieën beschikbaar om de verschillende vormen van inflammatoire reumatische aandoeningen te behandelen. Ze werken allemaal door de overmatige ontsteking in het lichaam te verminderen.

  • Tumornecrosefactor-alfaremmers (Anti-TNF)
  • Interleukineremmers (Anti-IL)
  • B-celtherapie
  • T-celtherapie
Anti-TNF-behandeling

Anti-TNF-behandelingen verstoren de werking van een eiwit dat tumornecrosefactor (TNF) wordt genoemd en dat overactief is bij mensen met inflammatoire reumatische aandoeningen.

Te veel TNF veroorzaakt ontstekingen en schade aan botten, kraakbeen en weefsel. Anti-TNF-behandelingen blokkeren de werking van TNF en kunnen de hoeveelheid overmatige ontsteking in uw lichaam en gewrichten verminderen.

Anti-IL-behandeling

Mensen met inflammatoire reumatische aandoeningen hebben zeer hoge gehaltes aan proteïnen, interleukinen genaamd, in hun lichaam. Interleukinen spelen een zeer belangrijke rol bij het veroorzaken van de overmatige ontsteking die gepaard gaat met inflammatoire artritis. Anti-IL-behandelingen neutraliseren de activiteit van bepaalde interleukines en kunnen de hoeveelheid overtollige ontsteking in je lichaam en gewrichten verminderen.

B-celtherapie

Het immuunsysteem werkt normaal gesproken om het lichaam te beschermen tegen infecties door ontstekingen te veroorzaken. Ontstekingsartritis zorgt ervoor dat een groep cellen in het immuunsysteem van het lichaam, B-cellen genaamd, per ongeluk de eigen weefsels van het lichaam aanvallen. B-celtherapie werkt door de activiteit van B-cellen te verlagen, om ontstekingen, pijn en zwelling te verminderen.

T-celtherapie

T-cellen zijn een groep cellen in het immuunsysteem die de eigen weefsels van het lichaam aanvallen en zwelling en gewrichtsschade veroorzaken bij mensen met reumatoïde artritis. T-celtherapie werkt door te voorkomen dat T-cellen met elkaar communiceren en dit helpt ontstekingen te verminderen.

Lees meer

Niet-biologische behandelingen voor inflammatoire reumatische aandoeningen

Niet-biologische behandelingen voor inflammatoire reumatische aandoeningen

Pijnstillers, corticosteroïden en andere behandelingen worden gebruikt om de symptomen te verminderen

Meer lezen
Diagnose van inflammatoire reumatische aandoeningen

Diagnose van inflammatoire reumatische aandoeningen

Uw arts zal verschillende scans en tests gebruiken om inflammatoire reumatische aandoeningen te diagnosticeren

Meer lezen
Leven met inflammatoire reumatische aandoeningen

Leven met inflammatoire reumatische aandoeningen

Leven met inflammatoire reumatische aandoeningen kan een uitdaging zijn, maar er is ondersteuning beschikbaar

Meer lezen