Psoriatische artritis

Wat is psoriatische artritis?

Doctor examining handDoctor examining hand

Psoriatische artritis is een type artritis dat zich ontwikkelt in sommige mensen die ook de huidaandoening psoriasis hebben. Psoriatische artritis tast meestal de gewrichten aan, waardoor ontsteking (zwelling), stijfheid en pijn optreden. Net zoals bij psoriasis, is psoriatische artritis een langdurige aandoening.

Psoriatische artritis wordt beschouwd als een type auto-immuunziekte. Het immuunsysteem is het natuurlijke zelfverdedigingssysteem van het lichaam, dat ons beschermt tegen infecties en ziekten. Bij auto-immuunaandoeningen valt het immuunsysteem per ongeluk de gezonde weefsels van het lichaam aan, zoals de gewrichten, waardoor ontstekingen ontstaan.

Ontsteking is normaal gesproken een belangrijk hulpmiddel voor het immuunsysteem, het wordt gebruikt om een infectie te bestrijden door extra bloed en andere vloeistoffen naar de plek van ontsteking te sturen. Bij psoriatische artritis kan de ontsteking en extra vocht in een gewricht juist pijn en stijfheid veroorzaken, of zelfs blijvende schade aan het gewricht.

Wat zijn de symptomen van psoriatische artritis?

Psoriatische artritis is een type artritis dat zich ontwikkelt bij sommige mensen met de huidaandoening psoriasis. De belangrijkste symptomen van psoriatische artritis zijn gewrichtspijn, zwelling en stijfheid. Psoriatische artritis kan problemen veroorzaken in elk gewricht in het lichaam, maar de aandoening treft vaak de handen, voeten, knieën, nek, ruggengraat en ellebogen.

Psoriatische artritis kan van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen kunnen ernstige problemen hebben met veel gewrichten, terwijl anderen slechts milde symptomen opmerken in 1 of 2 gewrichten.

Er kunnen momenten zijn waarop de symptomen beter worden (remissie) en periodes waarin ze erger worden (terugval).

Dactylitis

DactylitisDactylitis

Gezwollen vingers en tenen die pijnlijk kunnen worden. Dactylitis treft meestal een of twee vingers of tenen tegelijk.

Pijn en stijfheid

Pijn en stijfheidPijn en stijfheid

Aangetaste gewrichten kunnen vaak stijf en pijnlijk aanvoelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u uw vingers niet volledig kunt buigen of een vuist kunt vormen wanneer uw handen zijn aangetast. Pijn en stijfheid zijn vaak erger in de ochtenden en na perioden van inactiviteit.

Zwelling, roodheid en warmte

Zwelling, roodheid en warmteZwelling, roodheid en warmte

Door ontsteking in gewrichten, kunnen gewrichten opzwellen en heet worden en worden zo gevoelig voor aanrakingen.

Enthesitis

EnthesitisEnthesitis

Een pijnlijke ontsteking op plaatsen waar botten zich hechten aan ligamenten of pezen. Veel voorkomende plekken zijn onder andere de bovenkant van het scheenbeen, achter of onder de hiel en waar de ribben samenkomen met het borstbeen. Als uw ribben zijn aangetast, kunt u last krijgen van pijn op de borst en het moeilijk vinden om diep te ademen.

Uveïtis

UveïtisUveïtis

Tekenen van uveitis zijn pijnlijke, waterige of rode ogen, wazig zicht en gevoeligheid voor fel licht.

Andere symptomen van psoriatische artritis

Sommige mensen met psoriatische artritis kunnen andere meer algemene symptomen ervaren, zoals: • Nagelveranderingen (putjes, kleine beschadigingen of nagel loslating van het nagelbed)

  • Vermoeidheid en gebrek aan energie
  • Een hoge temperatuur (koorts)
  • Zweten
  • Een slechte eetlust
  • Gewichtsverlies

Wat veroorzaakt psoriatische artritis?

Psoriatische artritis is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte slaat uw afweersysteem als het ware ‘op hol’ waardoor uw afweersysteem denkt dat goede (lichaamseigen) cellen kwade indringers zijn.

Uw afweersysteem wil die indringers verdrijven. Hierdoor komen bepaalde stoffen vrij. En daardoor ontstaan ontstekingen in uw gewrichten, pezen, spieren of organen.

Uw immuunsysteem keert zich als het ware tegen uw eigen lichaam. Hoe psoriatische artritis ontstaat is nog niet duidelijk.

Risicofactoren voor psoriatische artritis

Er zijn een paar zaken die het risico op het ontwikkelen van psoriatische artritis kunnen verhogen, waaronder:

  • Genetica – we weten dat psoriatische artritis vaker voorkomt bij meerdere leden uit een familie. Als u psoriatische artritis hebt, is het mogelijk dat uw kinderen het ook krijgen maar dit hoeft niet. Er zijn namelijk ook mensen met een genetische aanleg voor psoriatische artritis die de ziekte niet krijgen
  • Omgevingsfactoren - dit kunnen allerlei factoren zijn, zoals een virus, infectie, een trauma of een zeer stressvolle gebeurtenis in uw leven, zoals een bevalling of een sterfgeval
  • Roken – er zijn aanwijzingen dat roken in verband wordt gebracht met psoriatische artritis

Lees meer

Axiale Spondyloartritis (axSpA)

Axiale Spondyloartritis (axSpA)

axSpA is een chronisch reumatische aandoening en veroorzaakt ontsteking van de wervelkolom

Meer lezen
Reumatoïde Artritis

Reumatoïde Artritis

Reumatoïde artritis is een aandoening veroorzaakt door ontsteking van de gewrichten

Meer lezen
Diagnose inflammatoire reumatische aandoeningen

Diagnose inflammatoire reumatische aandoeningen

Uw arts kan verschillende tests uitvoeren om erachter te komen welk type inflammatoire reumatische aandoening u heeft

Meer lezen