Zwangerschap en Psoriasis

Gezinsplanning en zwanger worden met psoriasis

Als u aan psoriasis lijdt, is het belangrijk om uw zwangerschap te plannen, zodat u een geneesmiddel kunt gebruiken dat compatibel is met zwangerschap wanneer dit nodig is. Als een zwangerschap gepland is, kan uw arts u helpen om een passend behandelplan op te stellen.

Wist u dat ongeveer de helft van de zwangerschappen niet gepland zijn ? Onderstaande informatie kan daarom voor u belangrijk zijn, zelfs indien u niet overweegt om een baby te krijgen.

  • Ongeveer de helft van de zwangerschappen wordt niet met de behandelend arts besproken
  • Veilige anticonceptie is afhankelijk van correct gebruik
Pregnancy Planning Pregnancy Planning

Vrouwen met psoriasis kunnen soms het gevoel hebben dat ze een keuze moeten maken tussen behandeling en het stichten van een gezin. Het is belangrijk om te weten dat het hebben van een behandelplan dat u tijdens de zwangerschap kan ondersteunen, betekent dat u geen compromis hoeft te sluiten tussen het onder controle houden van uw psoriasis en het plannen van een gezin.

Hoewel de symptomen bij veel vrouwen tijdens de zwangerschap kunnen verbeteren, zal bijna de helft geen verandering of toename van de symptomen ervaren. Het onder controle houden van psoriasis tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de gezondheid van zowel moeder als baby.

Tip

Bespreek uw kinderwens in een vroeg stadium met uw zorgteam (bijvoorbeeld uw huisarts, verpleegkundige, dermatoloog, verloskundige, gynaecoloog en apotheker)

Het is nodig om uw ziekte vóór, tijdens en na de zwangerschap onder controle te houden. Niet alle geneesmiddelen kunnen gebruikt worden tijdens de zwangerschap, dus uw dermatoloog kan u uitleggen of uw behandeling moet worden aangepast. Praat met uw zorgteam over de meest geschikte opties voor u.

Voor en na de geboorte

Voor en na de geboorteVoor en na de geboorte

Het verzorgen van een pasgeboren baby kan spannend zijn, maar vaak ook een uitdaging. U kunt zich moe voelen en er is ook een kans dat u in de weken na de geboorte een opflakkering van uw symptomen krijgt.

Zelfs als uw symptomen tijdens de zwangerschap verbeteren, kunnen ze na de bevalling terugkeren. Zorg ervoor dat u advies vraagt aan uw zorgteam over de behandeling van uw psoriasis na de bevalling. Het is belangrijk dat u zowel voor uw lichamelijke als geestelijke gezondheid zorgt.

Als u uw psoriasis onder controle heeft, kan dit u helpen om deze speciale maar uitdagende tijd van uw leven het hoofd te bieden. Vraag uw partner, familie en vrienden om hulp terwijl u aan het leven met uw pasgeborene went. Dit geeft u meer tijd om uw psoriasis te verzorgen. Praat met hen over hoe u zich voelt, zij zijn er om u te ondersteunen.

Borstvoeding

BorstvoedingBorstvoeding

Vrouwen met psoriasis kunnen met succes borstvoeding geven, als ze daarvoor kiezen. Borstvoeding is een persoonlijke keuze. Als u borstvoeding wilt geven, dient u dit met uw zorgteam te bespreken.

Niet alle behandelingen zijn te combineren met borstvoeding en sommige vrouwen met psoriasis hebben vaak het gevoel dat ze een keuze moeten maken tussen behandeling en borstvoeding. Door uw wens om borstvoeding aan te geven en behandelingsopties van tevoren te bespreken, kunt u uw behandeling indien nodig aanpassen.

Zal ik mijn psoriasis doorgeven aan mijn baby?

Hoewel psoriasis kan worden overgeërfd, zijn er veel factoren die bepalen of een kind psoriasis zal ontwikkelen of niet.
Als één van de ouders psoriasis heeft, is er ongeveer 10% kans dat hun kind het ontwikkelt. Als beide ouders psoriasis hebben, neemt de kans toe tot ongeveer 50%. (bron: huidarts.com)