Vormen van Psoriasis

Plaque psoriasis

Plaque psoriasisPlaque psoriasis

Plaque psoriasis is het meest voorkomende type psoriasis, ongeveer 80-90% van de mensen met psoriasis heeft dit type.

De plaques (rode, verdikte, schilferende plekken op de huid) kunnen jeuken of pijnlijk zijn. Als de klachten heel erg zijn, kan de huid rond uw gewrichten barsten en bloeden.

Hoofdhuid psoriasis

Hoofdhuid psoriasisHoofdhuid psoriasis

Men spreekt hierover wanneer plaque psoriasis zich ontwikkelt op uw hoofdhuid of haarlijn. Het kan bij sommige mensen erg jeuken, maar het kan bij anderen minder ongemak veroorzaken.

Soms kan uw haar dun worden in het gebied waar de psoriasis verschijnt, maar het groeit meestal terug wanneer de psoriasis verdwijnt.

Nagel psoriasis

Nagel psoriasisNagel psoriasis

Ongeveer de helft van de mensen met psoriasis heeft ook nagelpsoriasis. Het zorgt ervoor dat je nagels verkleuren en ribbels of putjes krijgen. In sommige ernstige gevallen kunnen ze loskomen van het nagelbed of afbrokkelen.

Psoriasis gutatta

Nagel psoriasisNagel psoriasis

Dit type psoriasis treedt meestal op na een keelontsteking door streptokokken. Het wordt vaker gezien bij kinderen en jonge volwassenen, maar kan op elke leeftijd voorkomen.

Psoriasis guttata ziet eruit als kleine druppelvormige vlekjes over het hele lichaam en armen / benen. Het verdwijnt meestal na enkele weken of maanden.

Psoriasis inversa (lichaamsplooien)

Psoriasis inversa (lichaamsplooien)Psoriasis inversa (lichaamsplooien)

Dit type psoriasis komt voor in huidplooien zoals de oksels, de lies of onder de borsten. Zweet en wrijving hebben een invloed op dit type psoriasis, dus in de zomer is het vaak erger.

Deze gebieden zijn ook vatbaar voor schimmelinfecties, waardoor het soms moeilijker is om een diagnose te stellen.

Minder vaak voorkomende vormen van psoriasis


Psoriasis pustulosa of pustulaire psoriasis

Psoriasis pustulosaPsoriasis pustulosa

Er zijn 2 types pustulaire psoriasis.

  • Psoriasis pustulosa wordt gekenmerkt door steriele pusblaasjes, omringd door rode huid.
  • Als deze plekken zich alleen op de handen en de voeten bevinden, spreken we van pustulosis palmoplantaris of de ziekte van Andrews en Barber.

Bij de ziekte van Von Zumbusch zitten de pusblaasjes op het hele lichaam. Psoriasis pustulosa komt veel voor bij (stevige) rokers met gewone psoriasis. Stoppen met roken heeft bij de meeste patiënten dan ook direct effect.

Een uitbraak van psoriasis pustulosa kan plotseling optreden, zonder aanwijsbare reden, en ook spontaan weer verdwijnen.

Psoriasis erytrodermie

Psoriasis erytrodermiePsoriasis erytrodermie

Dit is een uiterst zeldzame en bijzonder ernstige vorm van psoriasis. Erythrodermische psoriasis tast het hele lichaam aan en veroorzaakt intense jeuk en een branderig gevoel. Het kan ervoor zorgen dat uw lichaam vocht en warmte verliest en kan levensbedreigend zijn als het niet met specialistische zorg wordt behandeld.

Lees meer

Wat veroorzaakt Psoriasis ?

Wat veroorzaakt Psoriasis ?

Het is nog niet helemaal duidelijk wat psoriasis veroorzaakt, maar het immuunsysteem en erfelijkheid kunnen een rol spelen

Meer lezen
Diagnose Psoriasis

Diagnose Psoriasis

Uw huisarts of dermatoloog kan psoriasis diagnosticeren en helpen bij het identificeren van de specifieke vorm

Meer lezen
Psoriasis behandelingen

Psoriasis behandelingen

Op dit moment bestaat er geen behandeling die psoriasis kan genezen. Alle behandelingen zijn er op gericht de symptomen te verminderen.

Meer lezen