De behandeling van psoriasis met biologicals

Wat is een biological ?

Een biological is een type behandeling voor een aantal chronische medische aandoeningen zoals psoriasis.

In tegenstelling tot traditionele geneesmiddelen, zoals ibuprofen of paracetamol, worden biologicals gemaakt van levende organismen. Dit kunnen micro-organismen zijn, zoals bacteriën of gisten.

De meeste biologicals zijn ontworpen om specifieke delen van het immuunsysteem te blokkeren en kunnen worden beschouwd als ‘gerichte therapieën’. Omdat deze therapieën eiwitten zijn, werken ze niet als tabletten en moeten ze als injectie of via een infuus worden gegeven.

Biologicals worden alleen toegediend aan mensen die al andere behandelingen hebben geprobeerd en er niet goed op hebben gereageerd. Biologicals worden vaak naast andere medicijnen gegeven.

De rol van biologicals in de behandeling van psoriasis

Biologische behandeling voor PsoriasisBiologische behandeling voor Psoriasis

Onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen nog steeds aanzienlijke verbeteringen in hun symptomen kunnen ervaren bij gebruik van een biological.

Af en toe moeten sommige mensen hun biologische medicatie stoppen vanwege bijwerkingen. Uw dermatoloog of huisarts kan deze mogelijke bijwerkingen toelichten.

Mensen die geen verbetering van de symptomen zien (het kan 3 tot 6 maanden duren na opstart van de behandeling) of die ernstige bijwerkingen krijgen, wordt gewoonlijk aangeraden om met hun biological te stoppen. Als het veilig en geschikt is om dit te doen, kan uw dermatoloog voorstellen om een ​andere biological te proberen. Niet elke biological werkt op dezelfde manier. Dus als het ene niet werkt, kan het andere eventueel wel werken.

Biologicals voor de behandeling van Psoriasis

Anti-TNF behandeling

Anti-TNF behandelingen verstoren de werking van een eiwit dat tumornecrosefactor (TNF) wordt genoemd en dat overactief is bij mensen met psoriasis. Te veel TNF veroorzaakt ontstekingen. Anti-TNF-behandelingen blokkeren de werking van TNF en kunnen de ontsteking in uw lichaam verminderen.

Anti-IL (interleukine) behandeling

Mensen met psoriasis hebben zeer hoge hoeveelheden van eiwitten, interleukines (IL) genoemd, in hun lichaam. Interleukines spelen een zeer belangrijke rol bij het veroorzaken van de overmatige ontsteking die gepaard gaat met verschillende ontstekingsaandoeningen. Anti-IL-behandelingen neutraliseren de activiteit van bepaalde interleukines en kunnen helpen om de ontsteking te verminderen.

Patiënten zullen worden gecontroleerd op bijwerkingen tijdens de behandeling met biologicals.