Levensstijl en Psoriasis

Gezond gewicht

Het hebben van overgewicht of obesitas, kan de kans vergroten dat u psoriasis krijgt. Het verloop van de ziekte kan ernstiger zijn, als u moeite heeft om een gezond gewicht te behouden. Er zijn onderzoeken gaande om het verband tussen lichaamsgewicht en psoriasis te begrijpen.

Praat met uw arts over het controleren van uw BMI om erachter te komen of u overgewicht of obesitas heeft en welke ondersteuning beschikbaar is om u te helpen af te vallen.

Voeding en bewegingVoeding en beweging

Voeding en beweging

Psoriasis vergroot de kans op hart-en vaatziekten, hoewel het niet bekend is waarom. Er bestaat geen voedsel waardoor uw psoriasis verergert, maar om een normaal gewicht en een grote kwaliteit van leven te behouden wordt aangeraden om gezond te eten.

Uw arts kan u informeren over gezonde voeding en beweging.

Stoppen met roken

Van roken is bekend dat het uw psoriasis verergert, dus het wordt aanbevolen om te stoppen. Uw arts kan u adviseren en helpen om te stoppen met roken

Risicofactoren voor andere aandoeningen

Psoriasis brengt een aantal risicofactoren met zich mee om andere aandoeningen te ontwikkelen . Deze zogenaamde comorbiditeiten zijn bv. hartaandoeningen, verhoogde bloeddruk, verhoogde cholesterol, diabetes type 2 en psoriasis artritis. Stoppen met roken en een gezonde levensstijl, verkleinen de kans dat u één van deze andere aandoeningen krijgt.

Psoriasis artritis (PsA)

Sommige mensen met psoriasis zullen ook psoriasis artritis hebben. Dan is niet alleen de huid ontstoken maar ook de gewrichten. Mocht u vermoeden dat u psoriasis artritis heeft, neem dan contact op met uw arts.