Wat is de oorzaak van Psoriasis ?

Hoewel de exacte oorzaak van psoriasis niet bekend is, zijn het immuunsysteem en genetiche factoren er beide bij betrokken.

De huid bestaat uit verschillende lagen, en wordt steeds vernieuwd. De huidcellen die aan de oppervlakte komen, sterven af en worden vervangen door nieuwe cellen. Dit duurt normaal gesproken ongeveer 28 dagen, maar bij psoriasis wordt het hele proces versneld en duurt het ongeveer vier dagen. Dit betekent dat de cellen niet volledig zijn gevormd wanneer ze het oppervlak bereiken, waardoor er een opeenhoping van dode huidcellen ontstaat, die eruit zien als zilverachtige schubben. Er is ook een verhoogde bloedaanvoer naar het oppervlak van uw huid. Dit veroorzaakt roodheid en de huid wordt dikker en vertoont rode, schilferige plaques.

Erfelijke factoren

Psoriasispatiënten hebben vaak ook familieleden met de aandoening , daarom wordt gedacht dat genetische factoren een rol spelen. Onderzoek heeft enkele genen gevonden die mogelijk verband houden met psoriasis, maar het is nog niet duidelijk hoe.

Immuunsysteem

T-cellen zijn een soort immuuncellen die uw lichaam gebruikt om ziekten en infecties te bestrijden. Bij een ziekte zoals psoriasis waarbij het immuunsysteem ontregeld is , vallen uw T-cellen de gezonde cellen van uw lichaam aan omdat ze deze voor ziektekiemen aanzien. Het is niet bekend waarom uw T-cellen uw huidcellen aanvallen.

Triggers voor psoriasis

Bepaalde factoren kunnen ervoor zorgen dat uw psoriasis verergert, deze triggers zullen van persoon tot persoon verschillen :

  • Stress
  • Veel alcohol drinken
  • Roken
  • Hormonale veranderingen, zoals vrouwen in de puberteit of menopauze
  • Streptokokken keelinfecties, meestal bij kinderen of jongvolwassenen
  • Sommige medicijnen, b.v. lithium (depressiemedicatie) & sommige antimalaria-tabletten, ACE-remmers (bloeddrukverlagende geneesmiddelen of geneesmiddelen voor het hart)

Psoriasis is niet besmettelijk en kan niet door iemand anders worden overgedragen.

Lees meer

Diagnose Psoriasis

Diagnose Psoriasis

Uw huisarts of dermatoloog kan psoriasis diagnosticeren en helpen bij het identificeren van de specifieke vorm

Meer lezen
Vormen van Psoriasis

Vormen van Psoriasis

Er zijn verschillende vormen van psoriasis, hoewel plaque psoriasis de meest voorkomende is

Meer lezen
Behandelingen Psoriasis

Behandelingen Psoriasis

Op dit moment bestaat er geen behandeling die psoriasis kan genezen. Alle behandelingen zijn er op gericht de symptomen te verminderen

Meer lezen